Santa Tecla – Calentant motors i una entrevista engrescadora!

Santa Tecla – Calentant motors i una entrevista engrescadora!

Preparant publicacions per Santa Tecla he tingut un moment d’inspiració total…que millor que trobar un tarragoní o tarragonina de tota la vida, amant de la ciutat, apassionat/da de les festes populars i sobretot mare o pare, per tenir la seva visió com a família de la Festa Major? BINGO! en qüestió de segons m’ha vingut al cap la persona ideal, la Laia Díaz.

La Laia a més de complir tots els requisits esmentats, (la petita de la seva casa es porta dos dies amb la nostra petita i sabia que s’estrenava com a mare aquestes festes!) és periodista vocacional i una fotògrafa espectacular. També és un referent com a comunicadora en el món casteller, i a més a més és molt maca, per la qual cosa , va ser fàcil decidir-me. El millor de tot? Que tant aviat la vaig contactar no va dubtar en col·laborar per oferir-nos la seva visió i opinió sobre les festes de Santa Tecla.

 Sense més preàmbuls us deixo amb la petita entrevista que li he fet, algunes imatges fantàstiques de Santa Tecla fetes per la Laia i que podeu trobar al seu bloc Històries d’una càmera, on també podreu trobar un genial article dedicat a la canalla.

Totes les fotografíes en aquesta publicació són obra de la Laia i en podreu admirar moltes més tant al seu bloc com a les xarxes socials!

                    

– Pregunta obligada per una periodista com tu, com viuràs aquesta Santa Tecla?
Treballant intensament! Tot i que m’encanta viure la festa sense obligacions, aquest serà el tercer any consecutiu que treballo gestionant les xarxes socials oficials de les festes i fent fotografies de bona part dels actes. Així que em passaré tots els dies de festa major amb la càmera al coll i el mòbil a la mà per anar compartint tot allò que passa. Reconec que acabo bastant esgotada, però, en el fons, m’ho passo pipa tenint l’oportunitat de viure les festes tan intensament i des de dins.

 – Aquest serà el primer any que anireu a les festes amb la petita de la casa. Què creus que serà diferent? Us organitzareu d’una manera diferent?
Amb la feina serà una mica complicat de compaginar, però ja els hi estic marcant als avis tots els actes del programa on vull que la portin. A la majoria d’ells jo també hi seré, així que a la que tingui l’oportunitat seré jo qui se la carregarà al coll per fer-la ballar tants Amparitos com sigui possible. Aquest any encara és molt petita, però el vinent serà tot molt diferent i n’estic convençuda que durant els deu dies de festa major farem vida al carrer amb ella!

– Si haguessis de recomanar 3 actes o esdeveniments imprescindibles per visitants de fora de la ciutat, quins serien? Tenint en compte a famílies!

Sense cap mena de dubte tots els actes de la seqüència ritual protagonitzats per nens (Santa Tecla Petita, Baixadeta i Correfoc) són bàsics per a les famílies amb nens. Això sí, s’ha de tenir en compte que, possiblement, són alguns dels actes més multitudinaris de tota la festa major i cal carregar-se de paciència per sobreviure amb èxit a les aglomeracions.
D’altra banda, possiblement l’entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral el dia 23 a la nit (cap a les 21.15h) és un dels actes més coneguts i emotius de les festes, però molt millor és encara la baixada per les escales de la Catedral que fa tot el Seguici després d’aquest moment i on no hi acostuma a haver una gran aglomeració de gent. Recordo anar-hi des de ben petita i no m’ho he perdut cap any! Tot i el cansament, és el darrer moment que els elements i balls del Seguici tenen per fer-la grossa abans d’anar a “dormir” fins l’any següent, així que per mi és un dels moments més intensos de la festa i apte per a tots els públics!

               
Finalment, per sort, aquest any es recupera el concert familiar (dissabte 16 a les 18.30h als Jardins del Parc Saavedra), un tipus de concert enfocat directament a les famílies, on es crea un ambient molt maco, i que les darreres edicions s’havia perdut. A més, aquest any el concert va a càrrec de The Penguins Band, així que la diversió per a grans i petits està més que garantida!

– Creus que en general Tarragona convida a les famílies a participar de les festes? Em refereixo sobretot per temes d’accessibilitat, horaris…
La majoria d’actes aptes per a tots els públics són en uns horaris molt raonables per als nens i també força aptes per a pares treballadors (molts actes entre setmana comencen a partir de les 18-19h). Ara bé, a Tarragona sempre hem tingut força problemes amb el tema aparcament, així que si sou de fora de la ciutat i venim amb cotxe carregueu-vos de paciència per trobar aparcament si voleu deixar el vehicle a prop de la Part Alta. Tot i això, parlant d’aparcament, aquest any l’Ajuntament ha posat en marxa una nova iniciativa per intentar descongestionar una mica els carrers de la Part Alta durant la celebració dels Seguicis Populars i és que les famílies podran “aparcar” els cotxes de bebè a l’Antiga Audiència. Em sembla una molt bona idea per intentar evitar aquelles xafades tan típiques de cotxets sense nens perquè els pares els porten al coll o els menuts estan corrent amunt i avall per intentar donar la mà als nanos!

           

– Sé que ets una gran coneixedora del món casteller en general! Quins són els actes relacionats amb els castells que no ens podem perdre aquestes festes? 

L’acte casteller més emocionant de les festes de Santa Tecla és la baixada dels pilars caminant del dia de la Mercè (24 de setembre). No ho hauria de dir gaire alt perquè cada any està més ple i és més difícil gaudir-ne amb certa tranquil·litat, però veure els pilars pujant i baixant les escales de la Catedral i enfilant el carrer Major… Només de pensar-hi ja se’m posa la pell de gallina!

               

– I per acabar, tens algun element preferit del seguici popular?

I tant! Em quedo amb dos. Com a enamorada del foc que sóc, tinc debilitat especial pel Drac de Sant Roc. Des de ben petita m’ha encantat i, tot i que no és una de les bèsties que més foc llença, el trobo majestuós i una preciositat. Ara bé, per mi la reina indiscutible és… l’Àliga! Des de sempre. L’Àliga és l’Àliga i la devoció que li tinc és difícil de descriure, però si hi ha una cosa que em fa especial il·lusió d’aquestes festes, crec que és el moment que espero amb més neguit, és que l’Aina la vegi ballar per primera vegada. Per molta feina que tingui, aquest moment no me’l penso perdre!
Mil gràcies Laia!
En breu us prepararem un resum, però recordeu les recomanacions de la Laia! El seguici amb la canalla ( la Santa Tecla Petita) , l’entrada del braç de Santa Tecla ( dissabte 23 al vespre) i el concert en família al jardins del Parc de Saavedra (dissabte 16). Ah! i no us oblideu dels pilars caminants el dia 24!Que gaudiu família!